Calatorind prin Romania

,,Intr-o tara asa de frumoasa,cu un trecut asa de glorios,in mijlocul unui popor atat de destept,cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea,ca falnicii stramosi de odinioara,mandru ca poti spune:"Sunt roman!"Alexandru Vlahuta
Daca doriti anumite trasee va pot ajuta cu poze si informatii,iar daca nu am,o sa ma straduiesc sa vizitez locul respectiv.

duminică, 30 martie 2014

Cascada Bigar-cea mai frumoasa din lume

Cascada Bigar face parte din Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita.Este situata la 12 km de localitatea Bozovici,in judetul Caras-Severin.Alta cale de acces este  drumul national DN57B(Anina-Poneasca-Valea Minisului).
Apa izvoraste de la 200 metri altitudine si se varsa in raul Minis,de pe o stanca acoperita cu muschi.Peisajul este iesit din comun ,deoarece apa iese de sub o stanca,existand un izvor subteran.Este situata exact pe paralela 45 .Semnalizarea este cam slaba,insa imediat ce vedeti indicatorul cu paralela 45,trebuie sa va opriti ,deoarece  aici se afla si minunata cascada Bigar,cea mai frumoasa din lume(declara o publicatie americana.).
Spre deosebire de altele,aceasta chiar este unica.Se afla in partea de jos a carosabilului,iar pentru a ajunge langa ea trebuie sa cobori.Este situata imediat la intrarea in parc.Aici este amenajat si un foisor,iar mergand  in amonte veti avea parte de alte cascade micute.Asa se ajunge si la Izbucul Bigar.
Este o zona foarte frumoasa si foarte interesanta.Mie,una,mi-a placut si drumul ,iar acest parc pentru mine este plin de verdeata si energie pozitiva.Despre tarif nu va pot spune prea multe,deoarece ,atunci cand am fost nu mi s-a cerut nici o taxa.
Trebuie vizitata aceasta zona a Banatului ,deoarece este una splendida,de vis.





                                                            Izbucul Bigar
                                                          O alta cascada in drum spre izvorul Bigar






luni, 24 martie 2014

O calatorie prin satul morilor

Morile de apa din comuna Eftimie Murgu,cunoscuta ca Rudaria ,se afla la doar cativa kilometri de Bozovici,la poalele Almajului ,la 46 km SE de Anina si 58 km vest de Baile Herculane.
Aici este locul unde s-a nascut  Eftimie Murgu,un revolutionar pasoptist,dar si zona in care se afla Cheile Rudariei,o rezervatie natura cu peisaje splendide. Inafara de vizitarea cheilor,ni se iveste si ocazia de a vizita Rezervatia  Mulinologica  alcatuita din 22 de mori ,majoritatea fiind in sat.
Drumul este asfaltat,si pentru a putea vedea splendoarea satului ai nevoie de o plimbare pe jos.Din masina nu poti auzi murmurul cristalin al raului Rudaria.Dupa ce parasesti zona cu case,incepe minunatia acestui sat plin de verdeata,ingrijit,dar se ivesc si primele mori.


                     Peisajul este unul de vis,iar pentru cei ce iubesc natura as recomanda acest traseu.

Aici sunt niste peisaje minunate,frumusetea lor fiind greu de exprimat in cuvinte.

Majoritatea morilor sunt deschise vizitatului si nu exista taxa.Cand am fost (2012) nu functionau toate,doar  una macina granele.Trebuie sa fii foarte atent ,daca esti in masina,ca de cate ori o sa vezi un acoperis de lemn pitit pe o parte sau alta a drumului ,dai de o noua moara.

 





Moara functionala.


                                   
                                                                       Moara Viloanea

Peisaj moara functionala.

 Daca ai noroc,poti avea parte si de un spectacol oferit de micutele ratuste ce se plimba de colo-colo,la moara functionala.Faptul ca sunt in habitatul lor si nu sunt deranjate,m-a incarcat cu energia acestor vietuitoare.Locul este pentru mine unul benefic si plin de energie pozitiva.





Daca tot vizitati ansamblul de mori puteti sa intrati si pe la Cascada si izbucul Bigar,situate pe raza comunei Bozovici,despre care o sa va vorbesc in postarile urmatoare.Sper sa aveti sansa sa vizitati acest loc binecuvantat de Soare si ocrotit de verdeata stancilor.

Cam atat!Restul va las pe voi sa descoperiti si sa-mi lasati impresiile voastre la comentarii,sa impartasim pareri si experiente.







vineri, 21 martie 2014

Castrul Porolissum

Este unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania.Este localizat in judetul  Salaj,pe DN1F Zalau-Cluj,si merita vizitat cu prima ocazie.Se gaseste in Magura Pomat, la 15 km de orasul Zalau,in satul Moigrad Porolissum ,din comuna Mirsid.Drumul este accesibil si incarcat de peisaje la tot pasul.
Mergand am ajuns intr-o poienita ,unde se gasea o cabanuta din lemn,locul unde se plateste taxa de vizitare,dar cand am fost nu era nimeni acolo,asa ca am putut vizita in voie.Tot aici am aflat ca trebuia sa fie si un ghid,dar din pacate nu era.Erau foarte multe pancarde explicative , asa ca nu am dus lipsa unui om experimentat.
Peisajele erau unele de vis care te fermecau si privindu-le iti disparea pe loc stresul.

Putina istorie pentru cei interesati:
Porolissum a fost un oras roman din  Dacia.Stabilit ca tabara militara in anul 106 d.H. in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian,s-a dezvoltat rapid prin comertul cu bastinasi daci,devenind ,astfel,capitala provinciei romane Dacia Porolissenis.

Castrul cuprinde:bai publice,un templu inchinat lui Liber Pater,un amfiteatru si case de locuit.Pe culmea care se afla la NV fata de intrarea principala in castru se gaseste o cetate dacica de dimensiuni mici,astfel,existand locuire dacica in zona.

Trebuie vizitat cu siguranta,peisajele sale sunt de nedescris si confera o stare de liniste sufleteasca.

                                                              Traseu turistic castru.



Informatii castru.

Imagine templu si locuinta.



Turn

                                                                       Acces la poarta.

      Vizitati cu prima ocazie castrul si nu o sa regretati.Fosta tabara militara a inaintasilor nostri,ofera multe peisaje si locuri demne de vazut,iar verdeata verii este coplesitoare.











luni, 17 martie 2014

Primavara a sosit,iar vremea este numai buna de o plimbare prin inima naturii.Va asteptam cu idei si ganduri bune!

duminică, 16 martie 2014

Cetatea Calnic

     Cetatea Calnic a fost construita de calnicul Kelling,la inceput fiind resedinta unui conte transilvanean,iar apoi a devenit o fortificatie a sasilor.Aceasta constituie cel mai valoros edificiu istoric,si este marca distinctiva a satului Calnic.Este situata in sudul judetului Alba,in vestul Depresiunii Apoldului,la 13 km de Sebes (E60-NV) si Sibiu 49 km (SE),semnalizata cam slab,si daca nu esti atent o poti rata.
      Cetatea este construita din doua randuri de ziduri cu traseu oval ,dispuse concentric si intarite cu elemente de flancare:doua turnuri si un bastion.
       Cu toate ca nu este o cetate cu o istorie foarte interesanta ,aceasta  este si acum ingrijita de localnici,mandrindu-se cu ea.Este monitorizata video,gemurile sunt  in perfecta stare,ceea ce nu prea vezi,iar cum pasesti in capela sunetul unei orgi te duce cu gandul la lumea din vremea aceea istorica,incarcata de frumuseti .Suspansul nu ramane pentru mult timp,deoarece va veti da seama ca acea orga era numai un casetofon.Turnul cetatii se poate vizita,permitand sa vezi intreaga vale.Vara ,totul este cuprins de o iarba de smarald decorata cu frumoasele floricele multicolore .In ciuda faptului ca este slab semnalizata,cetatea este inclusa in Patrimoniul UNESCO ,iar imediat ce intrii in incinta acesteia ramai uimit de minunatia unui loc la care nu te prea asteptai.

Se poate vizita zilnic,iar tariful este:
Pentru adulti:5 lei
Pentru elevi,studenti,pensionari:2.5 lei
Taxa foto:7 lei
Cazarea in cetate costa 50 lei/persoana.



                                                                  Informatii cetate.

Intrare in cetate.
Exteriorul bine amenajat al cetatii.


Zidurile exterioare.







Intrarea in bisericuta.





                                                                   Interiorul bisericii.



Intrarea in crama.

Intrarea in muzeu.


                                                                   Cateva exponate din muzeu.

Clopotnita.

Vedere din clopotnita.


                                                          Imagini din clopotnita.

Iesire cetate.

Cam atat cu pozele,va las pe voi sa descoperiti si celelalte minunatii ale acestei cetatii incarcate de energie pozitiva,si daca aveti ocazia vizitati-o si nu o sa fiti dezamagiti.











duminică, 9 martie 2014

Incursiune prin Detunatele

Legenda spune ca in Tara Ardealului traiau zane si uriasi,iar cetatea de uriasi care s-a salasluit in aceste parti avea un conducator ce era dusman inversunat al zanelor.Acesta avea un fiu frumos si viteaz care salasluia prin paduri si se lua la tranta cu ursii si cu bourii , si tot umbland prin padure s-a ratacit,si venind seara s-a pus sa se culce la poalele unui brad,dar a vazut o luminita in departare si a auzit si un cantecel.S-a dus inspre acel loc si a gasit o fecioara frumoasa care canta o doina langa un foc.A aflat ca este o zana si a urmat o frumoasa poveste de dragoste intre cei doi,pana a aflat tatal urias despre ea si urmarindu-l i-a aflat si a omorat zana ,iar fiul in acelasi moment si-a ucis tatal cu un pumnal.Pamantul s-a deschis  si i-a inghitit pe uriasi si trupurile indragostitilor,si din pamant au iesit flacari ce s-au transformat in stane de piatra.

Situate in Muntii Metaliferi ,diviziune a Muntiilor Apuseni,in zona localitatii Bucium din judetul Alba,acestea sunt precum niste regine cu capul in norii ce privesc frumos sat de la baza lor.
Frumusetea acestor simple pietre pentru unii,te copleseste din prima clipa.Traseul este accesibil oricui,si nu poti spune ca ai fost la Detunatele daca nu urci pana in varf,si daca nu gusti niste vin de la Cabana Fefeleaga,o cabana in stil traditional,dar foarte singuratica.Daca esti norocos,poti avea parte si de un adevarat ghid patruped,un frumos caine pechinez,care te va duce cu siguranta la destinatie,preluandu-te de la plecare si coordonandu-te in frumoasa calatorie .Daca vei gresi drumul poti fi sigur ca vei ajunge din nou la sosea cu ajutorul lui,care de cate ori va vedea ca gresesti te va atentiona.Este fidel si nu te va parasi,daca stii a te purta cu el.


Intrarea in Lumea Detunatelor se face printr-un cimitir,care duce printr-o padurice ,numai pe jos.Pe traseu o sa gasiti Cabana Fefeleaga alaturi de patronul ei,un om primitor si deschis.Apoi,mergand veti ajunge intr-o poiana cu banci amenajate,cu un izvoras ce curge alene,dar si cu mai multe bifurcatii.

                                                          Cabana Fefeleaga


Poiana cu 2 bifurcatii.
Cel mai corect drum este cel cu sageata numarul 2 care va va duce  cu siguranta spre culmea
Detunatelor,drumul pe  partea cu izvorul ,nu cel ce duce in sus,in spatele bancutelor.
Semnalizarea este foarte proasta ,asa ca trebuie sa fiti pregatiti ,in prealabil.De aici drumul nu va mai fi luminat  de razele soarelui ,ci va fi unul intunecat,printr-un culoar de copaci.

Vedere Detunatele, la baza,dupa trecerea de poiana.




 Poate nu stiati,dar pe traseu o sa gasiti si urme ale unui ghetar.


Acesta este afisul de la sosea referitor la Detunatele,traseul incepand din zona cimitirului.

Poate ca nu stiti ,dar va anunt ca pe langa faptul ca trebuie sa strabateti un traseu normal,veti descoperii si o multime de peisaje pitoresti.


                                                 Priveliste din cimitir spre sat.
Peisaj de pe traseu.
 .


                                                     Vedere Bucium dinspre Detunatele

Vedere spre Rosia Poienii


 Cazare in zona:
 -Pensiunea Detunata din Abrud,strada Avram Iancu,nr. 56A.
Nr. de telefon:0744399482
-Pensiunea Confort din Abrud,str. Traian,nr.2
Nr.de telefon:0258780117;0741224131;0745907017