Calatorind prin Romania

,,Intr-o tara asa de frumoasa,cu un trecut asa de glorios,in mijlocul unui popor atat de destept,cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea,ca falnicii stramosi de odinioara,mandru ca poti spune:"Sunt roman!"Alexandru Vlahuta
Daca doriti anumite trasee va pot ajuta cu poze si informatii,iar daca nu am,o sa ma straduiesc sa vizitez locul respectiv.

vineri, 21 martie 2014

Castrul Porolissum

Este unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania.Este localizat in judetul  Salaj,pe DN1F Zalau-Cluj,si merita vizitat cu prima ocazie.Se gaseste in Magura Pomat, la 15 km de orasul Zalau,in satul Moigrad Porolissum ,din comuna Mirsid.Drumul este accesibil si incarcat de peisaje la tot pasul.
Mergand am ajuns intr-o poienita ,unde se gasea o cabanuta din lemn,locul unde se plateste taxa de vizitare,dar cand am fost nu era nimeni acolo,asa ca am putut vizita in voie.Tot aici am aflat ca trebuia sa fie si un ghid,dar din pacate nu era.Erau foarte multe pancarde explicative , asa ca nu am dus lipsa unui om experimentat.
Peisajele erau unele de vis care te fermecau si privindu-le iti disparea pe loc stresul.

Putina istorie pentru cei interesati:
Porolissum a fost un oras roman din  Dacia.Stabilit ca tabara militara in anul 106 d.H. in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian,s-a dezvoltat rapid prin comertul cu bastinasi daci,devenind ,astfel,capitala provinciei romane Dacia Porolissenis.

Castrul cuprinde:bai publice,un templu inchinat lui Liber Pater,un amfiteatru si case de locuit.Pe culmea care se afla la NV fata de intrarea principala in castru se gaseste o cetate dacica de dimensiuni mici,astfel,existand locuire dacica in zona.

Trebuie vizitat cu siguranta,peisajele sale sunt de nedescris si confera o stare de liniste sufleteasca.

                                                              Traseu turistic castru.



Informatii castru.

Imagine templu si locuinta.



Turn

                                                                       Acces la poarta.

      Vizitati cu prima ocazie castrul si nu o sa regretati.Fosta tabara militara a inaintasilor nostri,ofera multe peisaje si locuri demne de vazut,iar verdeata verii este coplesitoare.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu