Calatorind prin Romania

,,Intr-o tara asa de frumoasa,cu un trecut asa de glorios,in mijlocul unui popor atat de destept,cum sa nu fie o adevarata religie iubirea de patrie si cum sa nu-ti ridici fruntea,ca falnicii stramosi de odinioara,mandru ca poti spune:"Sunt roman!"Alexandru Vlahuta
Daca doriti anumite trasee va pot ajuta cu poze si informatii,iar daca nu am,o sa ma straduiesc sa vizitez locul respectiv.

luni, 24 martie 2014

O calatorie prin satul morilor

Morile de apa din comuna Eftimie Murgu,cunoscuta ca Rudaria ,se afla la doar cativa kilometri de Bozovici,la poalele Almajului ,la 46 km SE de Anina si 58 km vest de Baile Herculane.
Aici este locul unde s-a nascut  Eftimie Murgu,un revolutionar pasoptist,dar si zona in care se afla Cheile Rudariei,o rezervatie natura cu peisaje splendide. Inafara de vizitarea cheilor,ni se iveste si ocazia de a vizita Rezervatia  Mulinologica  alcatuita din 22 de mori ,majoritatea fiind in sat.
Drumul este asfaltat,si pentru a putea vedea splendoarea satului ai nevoie de o plimbare pe jos.Din masina nu poti auzi murmurul cristalin al raului Rudaria.Dupa ce parasesti zona cu case,incepe minunatia acestui sat plin de verdeata,ingrijit,dar se ivesc si primele mori.


                     Peisajul este unul de vis,iar pentru cei ce iubesc natura as recomanda acest traseu.

Aici sunt niste peisaje minunate,frumusetea lor fiind greu de exprimat in cuvinte.

Majoritatea morilor sunt deschise vizitatului si nu exista taxa.Cand am fost (2012) nu functionau toate,doar  una macina granele.Trebuie sa fii foarte atent ,daca esti in masina,ca de cate ori o sa vezi un acoperis de lemn pitit pe o parte sau alta a drumului ,dai de o noua moara.

 





Moara functionala.


                                   
                                                                       Moara Viloanea

Peisaj moara functionala.

 Daca ai noroc,poti avea parte si de un spectacol oferit de micutele ratuste ce se plimba de colo-colo,la moara functionala.Faptul ca sunt in habitatul lor si nu sunt deranjate,m-a incarcat cu energia acestor vietuitoare.Locul este pentru mine unul benefic si plin de energie pozitiva.





Daca tot vizitati ansamblul de mori puteti sa intrati si pe la Cascada si izbucul Bigar,situate pe raza comunei Bozovici,despre care o sa va vorbesc in postarile urmatoare.Sper sa aveti sansa sa vizitati acest loc binecuvantat de Soare si ocrotit de verdeata stancilor.

Cam atat!Restul va las pe voi sa descoperiti si sa-mi lasati impresiile voastre la comentarii,sa impartasim pareri si experiente.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu